Συμφωνία για... τέσσερις
Πώς θα σας φαινόταν ένα παιχνίδι που διαθέτει ταυτόχρονα κλασικούς euro μηχανισμούς αλλά και κρυφούς ρόλους και αφαιρετική λογική; Ένα παιχνίδι διαχείρισης πόρων και ανταλλαγών που ταυτόχρονα βγάζει ατμόσφαιρα και θέμα όσο λίγα άλλα games; Μοιάζει δύσκολο. Κι όμως, η Czech Games Edition το έκανε και μας το παρουσίασε με το νέο της τίτλο, Deal With The Devil!
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το Deal With the Devil είναι ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται σε μια μεσαιωνική εποχή φαντασίας. Κάθε ένας από τους τέσσερις παίκτες αναλαμβάνει ένα μυστικό ρόλο, ενός θνητού, ενός cultist ή ακόμα και του ίδιου του Διαβόλου. Αν και διαθέτει αρκετούς κανόνες, η πορεία μιας παρτίδας προσφέρει μια πολύ στρωτή λογική που θα σας επιτρέψει να την απολαύσετε χωρίς να κουραστείτε. Σε κάθε γύρο θα προσπαθήσετε να μαζέψετε υλικά για να εκπληρώσετε τους στόχους σκοραρίσματός σας ανάλογα το χαρακτήρα σας. Μέχρι εδώ όλα μοιάζουν αρκετά γνώριμα και ένας παραδοσιακός euro gamer ίσως προσπεράσει, καθώς εύκολα μπορείς να θεωρήσεις ότι το παιχνίδι δεν προσφέρει τίποτα καινοτόμο.
Κάπου εδώ ο σχεδιαστής, Matus Kotry έρχεται να μας διαψεύσει. Βασικός μηχανισμός του game είναι οι ανταλλαγές, καθώς οι παίκτες μπορούν να προσφέρουν τους πόρους τους σε αντάλλαγμα για χρήματα από άλλον παίκτη. Ο Διάβολος θα δελεάσει τους θνητούς με αγαθά για ένα κομμάτι της ψυχής τους, ενώ η φύση του cultist είναι να πουλά την ψυχή του εύκολα. Όλα αυτά όμως στο παρασκήνιο. Μόνο η συνοδευτική εφαρμογή γνωρίζει ποιος συναλλάσσεται με ποιον. Εκεί ξεκινάει όλη η μαγεία του Deal With the Devil. Το «μειονέκτημα» θεωρητικά του game, που δεν είναι άλλο από το αυστηρό player count των τεσσάρων παικτών, μετατρέπεται σε μεγάλο πλεονέκτημα. Κάθε ένας από τους τέσσερις παίκτες βιώνει διαφορετικά το παιχνίδι, ανάλογα με το στόχο του και το ρόλο που έχει να παίξει. Οι ασύμμετροι χαρακτήρες έρχονται να δέσουν απόλυτα με το πρωτότυπο αυτό concept, βγάζοντας πολύ έντονα το θέμα του παιχνιδιού, μέσω της διαπραγμάτευσης και των ανταλλαγών. Οι ρόλοι είναι τόσο δεμένοι μεταξύ τους που δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε μια παρτίδα με κάποιον εκ των τεσσάρων αντιπάλων να λείπει από το τραπέζι. Το στοιχείο της Ιεράς Εξέτασης δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο μεσαιωνικό feeling μιας παρτίδας, καθώς οι παίκτες θα πρέπει να μην γίνουν στόχος και χρειαστεί να αποδείξουν ότι η ψυχή τους παραμένει ανέπαφη.